Haraldsson, Sten
1610-(1687..1689)

Född 1610 i Svanvik, Undenäs (R).
Död mellan 11 jul 1687 och 14 feb 1689 i Svanvik, Undenäs (R).

Sten Haraldsson. Född 1610 i Svanvik, Undenäs (R). Död mellan 11 jul 1687 och 14 feb 1689 i Svanvik, Undenäs (R). Bonde i Svanvik.
Rusthållare i Svanvik.
f Harald Månsson. Ansedel Född 1598. Död omkring 1641. Bonde i Svanvik.
ff Måns Jonsson. Ansedel Född 1560. Död 13 okt 1598 i Svanvik, Undenäs (R). Bonde i Svanvik.
fff Joen . Ansedel Född omkring 1500.
 
   
 
m Marit . Ansedel    
 
   
 

Levnadsbeskrivning
Den 2 maj 1642 framträdde Steen Haraldsson för tinget i Binneberg. Hans ärende var att få ett nytt laga fångsbrev för Svanvik, som klart utvisade att gården var gammalt skatte och ej krono eller frälse. Uppgavs att gårdens rättigheter sedan en tid tillbaka donerats till Forsvik. Steen Haraldsson framför att anno 1618 största delen av Svanviks gård blivit uppbränd, "varvid ett stort loft med undertill bod, som en kista stod uti, varuti var alla deras jordebrev, och bästa lösöres egendom, som de icke förmådde undsätta". Steen åberopar familjens "gamla arvägande börderätt på 2/3 poster uti Svanvik". Det befanns i kronans jordebok "för skatte och icke för Crono eller arvsägande frälse". Häradsrätten beviljade Steen Haraldsson ett nytt lagfångsbrev, som lagen medgav enligt jordabalkens 11 kapitel, " för att förhjälpa dem på sin börlige arvägande börderätt". Laga fångsbrevet, som Steen Haraldsson erhöll, var naturligtvis betydelsefullt för hävdande av gårdens skattenatur gentemot kronan och frälset. Protokollet från junitinget 1653 i Valla, då landbofogden Lars Månsson på Forsvik företrädde Steen Haraldsson och hans syskon, vid utlösen av Steens syskon ur Svanvik, har nämnts ovan. På tinget i Valla den 6 december 1659 uppvisade Steen Haraldsson en skrift, utgiven av kaptenslöjtnanten Hans Balthazar, vilken förmälde att Steen utspisat artillerifolket på 46 personer med två måltider samt 10 kannor öl. Steen hade också bistått med l/2 lass hö och 1/2 tunna havre åt hästarna. Därför begärde Sten Haraldsson ersättning av kronan. Av detta kan utläsas hur en dåtida bonde kunde bli drabbad av ett mer eller mindre våldgästande från överheten och militären. På decembertinget 1660 krävde Steen Haraldsson pengar av Anna Olsdotter i Håkantorp för knektlega, som han inbetalt för hennes räkning vid förra mönstringen. (Källa: Stig E Pettersson, Farsta)
Bonde i Svanvik.
Rusthållare i Svanvik.
År 1618 brann Svanvik ned i grunden med alla gårdspapper. Harald Månssons son Sten begärde därför nytt lagfartsbevis vid tinget i Valla den 2 maj 1642. Han fick detta. Samtidigt fick vi veta, att han hade bröderna Jon, Måns, Ravel och Sven samt systrarna Marit, Ingeborg, Kerstin, Rangela och ännu en Marit.

När Sten dog år 1683 stämde mågen Arvid Andersson i Undenebotten, Tived, samt svärdottern Karin Nilsdotter i Hult sin svärmoder och svågrarna i Svanvik om arv.
På tinget i Valla den 6 december 1659 uppvisade Steen Haraldsson en skrift, utgiven av kaptenslöjtnanten Hans Balthazar, vilken förmälde att Steen utspisat artillerifolket på 46 personer med två måltider samt 10 kannor öl. Steen hade också bistått med l/2 lass hö och 1/2 tunna havre åt hästarna. Därför begärde Sten Haraldsson ersättning av kronan. Av detta kan utläsas hur en dåtida bonde kunde bli drabbad av ett mer eller mindre våldgästande från överheten och militären.
Ett mål av udda slag kom upp i häradsrätten i Valla 1672, nämligen att Steen Haraldsson i Svanvik anförde klagomål mot Lars i Tolsjöhult och Christoffer i Lövåsen, för att de spritt ut 1ögnen att Steen " sig i rackareämbetet inmängt" (en rackare var den person i trakten som hade funktionen att avliva hästar och hundar samt att ta hand om deras hudar. Det var ett arbete av ytterst lågt anseende).
Levde åtminstone 1653 i Svanvik, Undenäs (R).
Kom för Rätten Lars Månsson, fogde på Forsvik, kände sig fullmäktig för Joen och Måns Haraldssöner i Perstorp Blackestigen och Rafvill Haraldssons arvingar, samt för Joen Larsson i Grönehult, Olof i Lägeby, Sven i Torserud, Joen Larsson i Ekenäs och Jöns i Boovik. Att avhända all deras arvejord i halva Svanvika gård i Undenäs Gäld. Till deras svåger och hustrus broder och rätte frände Steen Haraldsson. (Vadsbo dombok 25-26 feb 1653).
Levde åtminstone från 1641 till 1688 i Svanvik, Undenäs (R).
De tre gårdarna Skagers-, Isacka- och Haraldsgården låg troligen fortfarande under en hand tills de delades upp på Stens söner.


Gifte och barn
Sigrin Ingrid Isaksdotter. Ansedel Född 1615 i Näs, Undenäs (R).
Död 2 mar 1698 i Svanvik, Undenäs (R).
Gift
  Måns Stensson. Bonde på Haraldsgården, Svanvik.
Död troligen före 1730.
  Esbjörn Stensson. Ansedel Bonde i Humsjöhult.
Född 1645 i Undenäs (R).
Död 24 maj 1704 i Humsjöhult, Undenäs (R).
  Harald Stensson. Ansedel Bonde i Svanvik.
Född 1650.
Död före 1730.
  Nils Stensson. Bonde i Svanvik.
Född 1650 i Undenäs (R).
Död senast 1729.
  Isak Stensson. Ansedel Skattebonde i Svanvik.
Rusthållare i Svanvik, Undenäs (R).
Född 1657 i Svanvik, Undenäs (R).
Död 14 jan 1739 i Svanvik, Undenäs (R).
  Kerstin Stensdotter.
  Marit Stensdotter.
  Margareta Stensdotter.


Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

Gjord av Rune Johansson

Framställd av DISGEN version 8.1e 2010-03-28